Po co kwas foliowy w ciąży?

Dieta / 2018-06-11

Po co kwas foliowy w ciąży ?
Kwas foliowy to najważniejsza witamina w okresie ciąży.
Powinna ją przyjmować każda kobieta, która może zajść w ciążę lub ta która ją planuje - tak radzą najlepsi specjaliści.
Czym jest kwas foliowy ? Substancja ta to witamina z grupy B, oznaczona cyfrą 9.
Nasz organizm nie syntezuje kwasu foliowego, dlatego powinien być on dostarczany również z pożywieniem.
Źródłem folianów to ciemnozielone warzywa takie jak szpinak, brukselka, natka pietruszki, sałata, oprócz tego banany, pomarańcze, drożdże, sery, jajka.
Samo jedzenie tych produktów nie wystarczy, ponieważ w ciąży zapotrzebowanie na witaminę B9 jest 50 proc. większe.
Niedobór kwasu foliowego może wpływać na powstawanie wad odśrodkowego układu nerwowego u dziecka, niedorozwój łożyska, a także samoistne poronienia i może zmniejszać masę urodzeniową noworodków.
Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych serca i układu moczowego.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie preparatów z kwasem do końca 2 trymestru ciąży, choć niektórzy lekarze zalecają zażywać go do końca ciąży.